Runebergin tortut

             168584_1796008187534_1459599098_31955973

Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta.  Silloin on tapana nauttia kansallisrunoilijan mukaan nimettyjä runebergintorttuja.

Uskomus siitä, että runebergintortun kehitti Runebergin vaimo Fredrika, on monille tuttu.  Todennäköisesti asia on kuitenkin niin, että alkuperäinen runebergintorttu on porvoolaisen kondiittorimestari Lars Asteniuksen 1840 luoma torttu.

Leivos nimettiin J.L. Runebergin mukaan, koska hänellä oli tapana nauttia leivoksia aamiaisella punssin kera.  Fredrika Runeberg valmisti miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksinmuruista ja manteleista leivottuja torttuja, jotka viimeisteltiin omenahillolla.

Runebergin tortuille löytyy monennäköisiä reseptejä,omani toteutin seuraavasti;

200g huoneenlämpöistä voita

2dl sokeria

2 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

2dl mantelijauhetta

0,5dl mantelirouhetta

2dl korppujauhoja

0,5dl piparimuruja

-->175 astetta 35 minuuttia

Kostutin rommiesanssi-vesiseoksella ja koristelin vadelmahillolla ja sitruuna-vesi-tomusokeriseoksella. Tuo rommi korvaa mainiosti usein reseptissä mainitun karvasmantelin;ei häviä maullisesti yhtään!

Tämäkin leivos vain paranee,jos malttaa antaa sen vanheta edes vuorokauden verran

(Otsikon Kääreperi-nimityksen keksi 4-vuotiaani,joka ilmeisesti sekoitti kätevästi Runebergin tortun ja kääretortun Hymy)