Wappu, tuo työväen juhlista jaloin. Simasuiden ja sokerimunkkien suloinen kombinaatio.
Helsingin Sanomien wapputestin mukaan minä olen wappuhipsteri: "Karttelet ydinkeskustaa, mutta laitat jalalla koreasti kotibileissä tai nostalgisissa vapputansseissa. Juhlissasi serpentiinit on ehkä korvattu itse askarrelluilla viireillä, jotka ovat sävy sävyyn vappukattauksen kanssa ja vappupäivänä instagrammailet kuvia hiirenkorvilla olevista koivuista. Vappumenusi on tietenkin kekseliäs ja luova, niin kuin sinäkin."
12 vuotta täällä pk-seudulla olen asunut; Stadissa en vappuna ole käynyt kertaakaan. Ruokajuhla se meille totisesti on - menuta suunnitellaan hyvissä ajoin.. Ylioppilaslakkia en päähäni laita, paitsi nyt hetkiseksi testin provosoimana. Lakin käytön vähyydestä kertonee poikaseni kommentti "Miksi sä laitoit merikapteenin lakin päähäsi"
Noh mutta tärkeimpään, eli ruokaan :) HS:n testi ehdotti mulle korealaista ruokaa, mutta menu oli jo siihen pisteeseen pläänäilty, että en lähtenyt suunnitelmaa muuttamaan. Tautitakin on yllättäen päällä ja palkaton kokopäivävuoro keittiössä kävi totisesti työstä vaikka herkkujen äärellä napaa olikin ilo venyttää.
Aamu aloitettiin perinteisesti pullataikinan nostatuksella ja munkkien paistolla; tärkeintä on kunnolliset kohotukset pehmeiden munkkien saavuttamiseksi sekä kaunis kullankeltainen paistoväri; tarkkana saapi olla koko ajan. Siinä paistellessa voi jo hörppiä simaa, joka oli älyttömän hyvin onnistunut tänä vuonna. Lasipullossa siitä tuli täydellistä kuplineen. Makuna sitruunan lisäksi ripaus inkivääriä (koreaa :)? )
Meillä evästettiin kahdessa kattauksessa ihan jo siksi, että kokkaajan voimat oli kortilla ja vatsan vetävyys vaati välillä tasoittelua. Ensimmäisessä kattauksessa tarjolla oli vihreää tankopasrsaa parmankinkulla - hollandaise, cocktailtikut cantaloupemelonilla, parmankinkulla ja mozzarellalla sekä lohileivät hollandaise.
Toiseen kattaukseen lähdettiin tomaatti-parmesangratinoiduilla vihersimpukoilla, yrttisellä etanapannulla sekä naudan sisäpaistilla. Marinadiin saatiin hiukan - jos ei nyt korealaisia, niin ainain epäsuomalaisia vivahteita käyttämällä chiliä, colaa, korianteria, soijaa ja valkosipulia , sokeria, suolaa ja pippuria unohtamatta: Lihan liemi plus marinadi olivat kehuja keräävä kastike pääruoalle. Vielä kun muistaisi minkä verra niitä aineksia tuli fiilistellen sinne soosiin heiteltyä :) Paistin kera tarjolla oli peruna-palsternakka pyrettä, joka oli myös palsternakkaa kavahtaneille positiivinen yllätys.
Kaikin puolin ruoka oli siis onnistunutta ja maistuvaa - jälleen kerran sitä oli riittävästi. Vatsat olivat niin täynnä, että jälkiruokaosasto siirrettiin suosiolla perjantai-illan herkutteluhetkeen :)
Reseptiikat ripottelen tänne myöhemmin :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.