Niin ihania, kuin kaikki kotimaiset perinneruoat ja maut ovatkin, olen  aika lumoutunut itämaisemmista makumaailmoista ja tuoksuista.

Innostus alkoi nostaa päätään Master Chef-kuvausten jälkeen, jossa muutama kilpailija loihti taivaallisia curryja. Kilpailun tuomari Tomi Björck on itse kyseisten makujen varsinainen sanan saattaja

Kilpailun jälkeen kävin hänen ravintoloissaan Farangissa ja Gaijinissa ja olin myyty. Kun vielä kävin risteilyllä maistelemassa kyseisen herran sinne varta vasten suunnittelemat menut, löysin kaikkien aikojen lempiruokani; Panang Curry Kanan.

Nyt olen lähtenyt haparoivin askelin  itse sukeltamaan ja opettelemaan kyseistä makumaailmaa ja kun peruskomponentit on kunnossa niin epäonnistuminen on ehkä jopa mahdotonta. Tärkeintä on heiluttaa lusikkaa ja maistella kokonaisuuden tuntumaa omaan suuhun sopivaksi, minä siedän chilipotkua jo varsin hyvin ja kookosmaito pehmentää kokonaisuutta. Kaliffir-limen lehdet ovat vallanneet tilaa maustehyllystä entisten basilikojen sijaan, hyviä nekin, mutta uskomattoman raikas kaliffir antaa ihan uudenlaista makua perinteisiin lihapulliinkin. Currytahnat voi valmistaa itse, mutta hyviä ja kokkaamista nopeuttavia pasteja löytyy myös kaupan hyllyiltä.

                      561312_10200734916122823_973507444_n-nor

Tänään vuorossa oli Punainen KatkarapuCurry:

400ml kookosmaitoa

2-3rkl Punaista Curry-tahnaa

3-4 kaliffir-limen lehteä murusteltuna

500g vihanneksia (minimaissia, vesikastanjaa,paprikaa, vihreitä papuja, bambunverso   viipaleita)

400g katkarapuja

2tl kookossokeria

2-3rkl Spice Up-kalakastiketta

1 limetin mehu ja kuori raastettuna

ThaiBasilikan lehtiä

Kuumenna 1dl kookosmaitoa pannussa ja lisää siihen currytahna. Keitä hetki ja lisää loput kookosmaidot. Lisää joukkoon murennetut kaliffir-limen lehdet sekä pilkotut kasvikset. Hauduta hetki, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää sitten joukkoon katkaravut, sokeri, kalakastike ja lime. Kuumenna,  mutta varo sitkistämästä katkarapuja

Tarjoa nuudelin tai riisin kera. Jos vältät esimerkiksi riisin syöntiä, tämä toimii myös keittona täydellisesti.

Herkullista alkavaa viikkoa!