Voi iloa ja onnellista oloa.

Ilmoittauduin hygieniapassikokeeseen ilman koulutuspäivää,kahlasin netistä aiheet läpi ja tein harjoitustehtävät hyvällä menestyksellä..mutta arvatkaas vaan kuinka paljon jännitti. Jännitys alkoi luokkaan pääsyä odotellessa. Opettaja komensi minut takapenkistä etupenkkiin. Aikaa oli 45 minuuttia..Oman paperini sain valmiiksi 15 minuutissa. Hosumisesta ei voi syyttää,koska lopputulos oli täydellinen;täysillä pisteillä läpi Nauru

Sen kunniaksi Tänään MasterChefissäkin tehtyä,Ravintola Juuren Antti Ahokkaan sapasta mukaillen Punajuuri-Pähkinämureketta ja karamellisoituja luomusiitakkeita,Oman murekkeen tein omanlaisekseni niillä tuotteilla mitä kaapista löytyi.

                                                                                                                                                            

1301049988_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

700g kypsiä kuorettomia punajuuria

1 pieni purkki smetanaa

2 salottisipulia

1 puntti tuoretta basilikaa

suolaa

mustapippuria

7 liivatetta

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

2dl cashew-pähkinöitä

luomu siitakesieniä

voita ja rypsiöljyä

fariinisokeria

suolaa

ohuenohuita purjosuikaleita

vadelmaviinietikkaa

 Raasta lämpimät punajuuret,rouhi paahdetut pähkinät lisää joukkoon kuullotettu sipuli, basilika, smetana, sitruunan mehu ja mausteet. Massa saa jäädä hieman karkeaksi, koska kyseessä on mureke. Sulata liotetut liivatteet hellan kulmalla pienessä vesitilkassa. Sekoita sulanut liivate huolellisesti murekemassan joukkoon. Kaada murekemassa talouskelmulla vuorattuun vuokaan (esimerkiksi  leipävuoka käy mainiosti). Sulje huolellisesti kelmua samalla molemmilta puolilta kiristäen ja anna asettua yön yli.

Paahda sieniä pannulla hetki rypsiöljyssä ja voissa, lisää fariinisokeri ja suola ja jatka kunnes sokeri on sulanut. Lisää erittäin ohuet purjosuikaleet ja vadelmaviinietikka, sekoita nopeasti ja siirrä pois hellalta.

                             PunaCurryPangasiusta uppomunalla

            1300476267_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pangasius (Haimonni) on Aasiasta,Mekong-joesta kotoisin oleva makean veden kala,nykyisin sitä kasvatetaan Vietnamissa ja Thaimaassa. Erittäin herkullinen kala,maultaan muistuttaa kuhaa tai merianturaa. Se onkin kovaa vauhtia yleistymässä eurooppalaisessa ruokapöydässä. Alkuperäänsä kunnioittaen lähdin maustamaan kalaa suolan lisäksi punaisella currylla ja toimi järisyttävän hyvin.

Uppomuna vieressä kruunasi aterian..enpä ole uppomunia eläissäni tehnyt ja muutama muna siihen tuhrautuikin kokeiluun..että sain tuon valkuaisen pysymään keltuaisen ympärillä. Lämpötiloilla on merkitystä tässäkin! Käytin isoa kattilaa,kahteen litraan vettä laitoin desin omenaviinietikkaa,veden ollessa kiehumispisteessä pyöritin kauhalla pyörteen,kuopan pohjaan asti,jonne sitten sujautin kahvikupista kananmunan. 3-4 minuuttia kypsennystä kiehumispisteessä olevassa vedessä (ei siis kiehuvassa!),ja reikäkauhalla muna jääkylmään veteen. Ensikertalaiselle suosittelen yhden munan keittoa kerrallaan,maksimissaankin vain kaksi munaa kerrallaan jotta lopputulos on onnistunut.

 Uppomunan kuuluu olla pehmeä sisältä.

Maukas kokonaisuusNauru