Tuorehyllyt notkuu jälleen kotimaisia herkkuja ja yllättäen raparperi oli minulle vastustamaton.

Raparperi tunnettiin jo keskiajalla, mutta reppanaa pidettiin myrkyllisenä ja syömäkelvottomana; aina 1700-luvulle asti raparperia käytettiin puhtaasti lääketieteellisenä yrttinä - ei elintarvikkeena.

Raparperi sai nimensä ikivanhalta kauppaväylältä, kun sitä kuljetettiin kasvuympäristöstään Uralin rinteiltä Välimerelle Volgaa eli Barbaarien jokea (Rha Barbarum) pitkin.

                163586_3869828671750_844852419_n-normal.



Raparperisesonki on alkanut ja tuo sorbet on kyllä kesän hitti raikkaudellaan.  Sen valmistaminen ei ole hankalaa, mutta vaatii tovin aikaa;kannattaa valmistaa hyvissä ajoin,  mutta sillä itsellään sitten  kruunaa jo  hienommankin aterian jälkiruoka osuuden.
Raparperipiiras maistuu aina ~ kotona ja viemisinä.
Valkosuklaa-BaileysMousse on myös sellaisenaan tarjottava, mutta mainio vaihtoehto ikuiselle vaniljakastikkeelle piiraiden kaverina.


Omena-Raparperi Sorbet
 
3dl vettä
1,5 dl sokeria
2 Granny Smith-omenaa
2 Raparperin vartta nopeasti keitettynä
2 limetin mehu
vihreää elintarvikeväriä.
 
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja keitä hiljalleen poristen kunnes liemi on siirappimaista,n. 5min. Tässä liemessä voit kasaankeittelyn ohessa pikaisesti käännellä raparperit. Jäähdytä siirappi.
Kuori ja leikkaa omenat ja raparperit lohkoiksi.
Pyöräytä  ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi, paseeraa vielä siivilän läpi ja sekoita joukkoon pari tippaa väriä.
Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan. Nosta massa pakastimeen ja anna jähmettyä vähintään 6 tuntia. On tärkeää vatkata sorbettimassaa voimakkaasti
jäätymisen 2 ensimmäisen tunnin aikana.
 
Ota sorbetti huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoilua,



 
Valkosuklaa-BaileysMousse
 
200g valkosuklaata
2 kananmunaa
2 liivatelehteä
3dl kermaa vaahdotettuna
2-3rkl baileys-likööriä
 
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa sitten valkosuklaasulaan kananmunat yksi kerrallaan ja lisää joukkoon likööri, vaahdotettu kerma ja pieneen vesitilkkaan liuotetut  liivatelehdet.
Anna hyytyä jääkaapissa vajaa 2 tuntia,pursota haluttu annos lautaselle ja anna sen hyytyä hetki vielä lautasella jääkaapissa.
 
Raparperikakku (pellillinen)
 
Pohja
 
4kananmunaa
2dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
50g (1dl) juoksevaa margariinia/voisulaa
1dl maitoa
 
päälle 1l pilkottua raparperia
 
Muruseos
 
50g (1dl) juoksevaa margariinia/voisulaa
1,5dl fariinisokeria
1dl vehnäjauhoja
 
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää sitten pienissä osissa vuorotellen maito, margariini ja jauhoseos.
Levitä tasaisesti uunipellille, lisää päälle pilkottu raparperi sekä muruseos.
 
Paista. 200 asteessa n. 25minuuttia
 
Kokoa annos;
Rullaa lautasella olevan Moussen päälle  sorbettia lusikalla tai jäätelökauhalla, asettele lämmintä kakkua lautaselle, koristele valkosuklaakoristein ja/tai sitruunamelissan lehdillä.
Nauti raikkaat kotimaisen kesän maut hyvässä seurassa tai ihan itseksesi.

Reseptit ovat hyviä erikseen - mutta taivaallisia yhdessä!