Pitkään olen miettinyt kokeilevani millaisia lihapiirakoita itse saisin aikaiseksi,tulisiko niistä syömäkelpoisia ollenkaan. Nyt aika oli kypsä kokeilulle ja valtasin keittiön pariksi tunniksi. Lopputulos oli niin maistuvainen,että pojat ilmoitti näitä löydyttävän joulupöydästä.

                              188591_1860750686056_1459599098_32065495

Taikinaan laitoin 6dl kädenlämpöistä kevytmaitoa johon liotin yhden palan tuore hiivaa. 1rkl suolaa,2rkl sokeria,15dl jauhoja ja muutama loraus rypsiöljyä. Vaivataan tasaiseksi,sormista irtoavaksi massaksi ja jätetään liinan alle kohoamaan ja odottamaan muiden tarpeiden valmistumista.

Täytettä varten keitin 1,5dl puuroriisiä hippusella suolaa maustetussa 5dl:ssa vettä,ihan kypsäksi asti,kunnes vesi on lähes haihtunut. Vetäytyessään muutaman minuutin loppukin vesi imeytyy riisiin. Sitten huuhtelin riisin kylmässä juoksevassa vedessä siivilässä.

Pannulla kuulotin 2 suurehkoa kuutioitua sipulia, joukkoon 700g naudan jauhelihaa,2 valkosipulinkynttä hienonnettuna. Jauhelihan ruskistuttua lisäsin joukkoon riisin sekä maustoin seoksen; 2-3tl suolaa,1tl valkopippuria, 2tl mustapippurirouhetta,ripaus juustokuminaa,ripaus muskottipähkinää,2rkl sinappia,1-2rkl viinietikkaa. Sitten massa onkin valmis jäähdytettäväksi.

Taikinan jaoin 18 osaan,kaulin pyöreiksi/soikeiksi..nämä saavat suosiolla olla kotonatehdyn näköisiä toisin kuin massatehdastuotokset. Jokaisen ympyrän keskelle noin 2rkl täytettä,reunaa kostutin vedellä ennen kuin taitoin piiraan kiinni. Haarukalla vielä painoin reuat sekä painoin muutaman reiän piiraan pintaan.

1l rypsiöljyä paksupohjaiseen kattilaan,kuumensin liedellä vitosteholla ja koepalalla testasin koska öljy on sopivan kuumaa,noin 180 asteista;kun koetaikina nousee poreillen pintaan,on öljy oikean lämpöistä.

Lihapiirakat paistoin yksi kerrallaan kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi. Tarjolle heti rapsakan salaatin,ketsupin ja kylmän maidon kera.

 Namiskuukkelis että oli hyvää!

                         200016_1860761366323_1459599098_32065502