196899_1886027477960_1459599098_32102444

 Suomen kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin puoliso Ellen Svinhufvud piti erityisesti Konditoria Stellan mantelimarenkikakusta ja tarjosi sitä myös mielellään presidentinlinnan vieraille. Konditoria Stellasta kysyttiin, voisivatko he nimetä kakun presidentin rouvan mukaan. Lupa myönnettiin ja niin kakku sai nimensä. Ellen Svinhufvud -kakusta tuli konditoria Stellan suosituin kakku. Kotikokki-lehti julkisti kakun reseptin sivuillaan vuonna 1956. Konditorio Stella esitteli siinä ykköstuotteensa, jotta maaseuduillakin asuvat voisivat itse valmistaa tätä kakkua.

Maanantaina on siskon syntymäpäivä;ajattelin tänään poiketa kylään ohi ajaessani ja yllättää siskon tällä  Ellen Svinhufvudin Kakulla. Toivottavasti tämä hänelle maistuu!

Pohja:

5 munanvalkuaista

200 g tomusokeria

160g mantelijauhetta 

 

Mokkakreemi:

 

300 g suolatonta voita

1 1/2 dl erittäin vahvaa kahvia

1 1/2 dl kuohukermaa

4 rkl sokeria

 

Päälle: mokkakreemiä ,mantelilastuja, tomusokeria

 

1.Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi.

 

2.Lisää mantelijauhot valkuaisvaahtoon varovasti käännellen.

3.Laita leivinpaperit kahden pellin päälle. Levitä taikina kolmeksi tai neljäksi yhtä suureksi neliöksi tai   vaikka  ympyräksi leivinpaperien päälle.

 

4.Kypsennä pohjia 150-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat vaaleanruskeita eli noin 40 minuuttia. Vaihda puolivälissä peltien paikkaa, jotta levyt kypsyvät tasaisesti. Ota kypsät marenkilevyt pois uunista, anna jäähtyä.

 

5.Kiehauta kattilassa kerma ja sokeri. Lisää joukkoon kahvi, anna seoksen jäähtyä.

 

6.Lisää kahviseos huoneenlämpöisen voin joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten.

 

7.Kokoa kakku laittamalla astiaan vuorotellen marenkilevy ja kerros mokkakreemiä. Päällystä myös ylimmäinen levy mokkakreemikerroksella.

 

8.Paahda pannussa mantelilastut, kunnes ne saavat hieman väriä. Anna jäähtyä. Ripottele kakun pinnalle ja painele reunoille mantelilastuja. Siivilöi päälle tomusokeria.