10392521_10203906039198918_1039155796195

Kolme poikaa ja äiti; meinaa sitä, että kesälomaan kuuluu suuria tunteita muunmuassa mm-jalkapallon muodossa. Ja kun pelit pelataan toisella puolella maapalloa, meinaa se sitä, että unirytmit laitetaan heti kesäloman alussa huolella kyttyrälleen.

2 ensimmäistä kisaviikkoa tämä äippänen oli vielä töissä, ja peleistä valkattiin ne "must see"-ottelut. Vähän aiheutti purnausta, kun piti mennä ajoissa unille: "Millainen äiti laittaa kesälomalaisen nukkumaan, kun telkkaristakin tulee mm-jalkapalloa?".. Nooh, sellainen äiti, jonka täytyy aamulla herätä töihin ;)

Heti alkumetreillä äidin suosikki Hollanti höykytti poiken suosikin, Espanjan, niin että keskimmäiseni äityi herjaamaan Hollantia. Silla tavalla ihan, että äiti tuomaroi pojan epäurheilijamaisesta käytöksestä puunaamaan vessaa. Peli on peliä, mutta hyvät tavat muistetaan pelissä ja sen ulkopuolella ;)

Finaalipeleissä ehdoton hitti on fingerfood, jota voi pistellä sohvalla menemään, kun nenä on telkkarissa. Sormiruokaa, jotta ei tartte sormiaan syödä jännittävissä pelin käänteissä. Kestohitti on kuinkas muuteenkaan kuin Naksuvuoka :)

                                  10268535_10203533823373755_1941869070659

Alkukesä toi kauppoihin iiihanat kotimaiset raparperit, eli rapsukat. Piirakoita tehtiin heti samaan syssyyn useampana päivänä, eikä ne kauaa ehtinyt seisoa kun olivat jo paremmissa suissa. Juhannuksena raparperista tehtiin hilloketta, joka maustettiin kardemummalla sekä kanelilla, ja tarjoiltiin kaurakeksirouheiden ja vaniljakastikkeen kera - helppoo hyvvää jälleen kerran :)

                                 10169456_10203425459264720_8994100775911

Välillä se sisäinen palo ottaa ohjat ja inspiroi tekemään ja kokeilemaan jotain uutta. Tekee mieli antaa keittiössä puuhastelulle enemmän aikaa ja ajatusta. Näin oli yksi kaunis lomapäivä, kun olin haalinut koriin tuorepasta-tarpeet, sitruunaa,mascarponea ja lohimedaljonkia.. sitten soi puhelin ja inspiraatio suli Citymarketin lattialle kerrottuani tohkeissani kokkausideani - ja saatuani siitä palautteen  "En mä syö pastaa..ainakaan jos siihen tulee sitruunaa", "Kalan kanssa pitää olla perunaa, eikä mitään pastaa". Hanskat tiskiin - tehkää ite ruokanne!

Mitä tästä opimme: älä koskaan sano ääneen mitä aiot valmistaa, ennen kuin lautanen on nenän edessä; nälkäiselle maistuu ruoka kuin ruoka - ja jos on varaa valittaa, voipi sitten viidellä sormella nykäistä ja katsoa löytyykö jääkaapista muutakin kuin valo :D

Noh samalla idealla toteutin italialaisen dinnerin Fettucine al limone & scampi grigliatin - sitruunaista nauhapastaa ja grillattuja (paahdettuja) meriravun pyrstöjä.

300g  fettucine- tai linguinepastaa 

Kastike
1 rkl voita
4 rkl raastettua luomusitruunan kuorta
2 sitruunan mehu
250 g mascarponejuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
runsaasti silputtuja yrttejä (basilika, persilja)
parmesaanijuustoa

Meriravunpyrstöt
400g pakastettuja , kuorittuja meriravunpyrstöjä
oliiviöljyä
Sitruunalohkoja
sormisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria



Keitä pasta ohjeen mukaan. 

Laita nokare voita kattilaan ja lisää sitruunankuori. Kuullota hetken, lisää mehu ja anna sen haihtua. Vähennä keittolevyn  tehoa ja lisää mascarpone sekä hunaja. Kastike sakenee nopeasti happoisuutensa ansiosta. Älä jätä kastiketta liedelle kiehumaan, jottei se leikkaannu.

Jauha runsaasti mustapippuria kastikkeeseen ja mausta suolalla.

Sekoita vastakeitetyn pastan joukkoon, lisää reilusti  vihersilppua ja raastettua parmesaanijuustoa. 

Nostele sekaisin ja tarjoile välittömasti grillattujen meriravun eli scampinpyrstöjen kanssa


Meriravunpyrstöt

Sulata, valuta ja kuivaa meriravunpyrstöt. 

Viillä jokaiseen terävällä pienellä veitsellä viilto selkäpuolelle ja poista suoli.

Öljyä ravunpyrstöt ja paista pannulla tai pariloi hiilloksella muutama minuutti kunnes muuttuvat valkean-roosanvärisiksi. Paahda samalla vinosti leikattuja sitruunanpaloja

Mausta suolalla


Helteen johdosta tänään mentiin kuitenkin sieltä missä aita on matalin; nuudelikeittoa, johon paistoin paketin pekonia joukkoon. Ei niin gourmeeta, mutta toimii!


Montaa tuli kesälomalla tehtyä, mutta monta on vielä tekemättä - onneksi on vielä yksi päivä lomaa jäljellä; kesäillat ja -viikonloput jatkuvat kuitenkin vielä ja toivottavasti pitkään - pitäisi tässä joutaa vielä mustikka- ja sienimetsällekin. Keittiössä pitäisi tuusata pitaleipiä, kanttarellipiirakkaa ja kesäkeittoa..mutta huomisen projekti on jo selvillä; 67-vuotiaalle lähtee Suklaa-mokkakreemikakku :)