Italialainen keittiö on antanut vaikutteita monien muiden maiden keittiöihin. Ruoan merkitys  on tärkeä,sillä ruoka on keino luoda ja ylläpitää sosiaalisia siteitä. Italialaisessa keittiössä on voimakkaita alueellisia eroja, ja lähes jokaisella kylällä ja kaupungilla on paikallinen erikoisuutensa, ja samojakin ruokalajeja tehdään eri paikoissa eri tavoin. 

Monelle italialaisesta ruoasta tulee ensimmäisenä mieleen pizza ja pasta, mutta myös erilaiset juustot ja merenelävät kuuluvat italialaiseen keittiöön, jolle sekä meri että vuoret antavat oman ilmeensä.

Minä en osaa sanoa, miten tuttu raaka-aine särmikäs ja kirpsakka raparperi on italialaisessa ruokakulttuurissa, mutta mascarpone ja ricotta edustaa maataan vahvasti, niinpä tämä on fuusiokeittiötä parhaimmillaan.

Tämä Maku-lehdestä tuunattu täyteläinen ja pehmeä kakku toimii täydellisenä kesäkakkuna; niin valmistujaisiin, juhannukseen, kuin kesäiltoihin ystävien ja kuohuviinin (tai espresson)  parissa. Makuja aidoimmillaan. Ja hei, tää on gluteeniton!!

11012733_10206232927849680_6160522603533


POHJA

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1 1/4 dl hasselpähkinäjauhetta

1/2 dl maissitärkkelystä

1 sitruunan raastettu kuori

1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

500g raparperia

1 1/2 dl sokeria

1/2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

5  liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

250 g mascarponea

250 g ricotta-juustoa

2-3rkl lemoncurdia

3tl vaniljasokeria

1 rkl rkl sitruunan mehua

PINNALLE

200 g mansikoita

1 dl hasselpähkinöitä

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 26 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele pohja ja reunat. Leivitä ne hasselpähkinäjauheella.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Yhdistä hasselpähkinäjauhe, maissitärkkelys, sitruunankuoriraaste ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos siivilän läpi varovasti muna-sokerivaahtoon. (Viimeisenä kippaa siivilään jääneet hasselpähkinä ja sitruunankuorimurut taikinan joukkoon)

Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Pese ja kuivaa vuoka.

Kuori ja paloittele raparperit.(Kesän ensimmäisiä raparpereja ei tarvitse kuoria, sillä se ei ole ehtinyt vielä kovin paksuksi!)  Mittaa raparperit, sokeri, vesi ja sitruunankuoriraaste kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta 2–3 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä. Jäähdytä.

Upota liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Leikkaa vuoan pohjalle sopiva leivinpaperipala. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla. Nosta alin levy vuoan pohjalle.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone, ricotta sekä  lemoncurd. Lisää raparperiseokseen sitruunamehu sekä vaniljasokeri - lämmitä massa sen verran, että liivatelehdet sulavat tasaisesti joukkoon ja anna hetki jäähtyä (ei kuitenkaan hyytyä).  Kaada seos täytteeseen ja sekoita tasaiseksi..

Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Nosta päälle toinen kakkulevy. Anna vetäytyä ja hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Koristele kakku mansikoilla ja pähkinöillä - tuoreet raikkaat mansikat toimivat hienona makuparina kakulle ja hasselpähkinät muistuttavat allergikkoja kakun pähkinäisyydestä.